tubkikare

En nybörjarguide till tubkikare

Tubkikaren ser ut som små teleskop – i stället för de två okularen på en kikare har kikarsikten ett unikt okular som du tittar igenom. De kräver att ett stativ sätts upp; kikarsikten fästs på stativhuvudet vilket gör att du kan vrida det när du tittar. För folk som uteslutande fåglar från sina fordon finns fönsterfästen i stället för ett stativ. Hur som helst, ett kikarsikte är inte utformat för att vara en handhållen optik som din tubkikare – det behöver ett fäste för stabilitet.

Om du gungar med en kikare för fågelskådning, har du förmodligen några 8×42 eller 10×42 fack, som kommer att förstora det du tittar på med åtta gånger (8x) eller tio gånger (10x). Tubkikares kommer att ta den förstoringen till en annan nivå. De ger dig en förstoringsomfång, vanligtvis från 15-20x när det är utzoomat, och 40-60x omfånget när man zoomar in hela vägen. Så det som kan se ut som en brun kikare i din kikare kan förvandlas till en fågel med några tydliga, skarpa fältmärken genom ett kikarsikte.

Här är två bilder som hjälper dig att jämföra vad du kommer att se med en tubkikare kontra en kikare. Till vänster är en bild som jag tog med min mobiltelefon genom min kikare, och till höger är en bild som jag tog med min mobiltelefon genom min tubkikare. …
Här är två bilder som hjälper dig att jämföra vad du kommer att se med en kikare kontra en kikare. Till vänster är en bild som jag tog med min mobiltelefon genom min tubkikare, och till höger är en bild som jag tog med min mobiltelefon genom min tubkikare. Kan du se den suddiga vita klumpen i mitten av bilden till vänster? En kikare förvandlade den där klumpen till en vacker snöuggla.

I grund och botten låter ett kikarsikte dig se fåglar som är långt borta. Det är inte användbart när det kommer till fågelskådning på en promenad i skogen – inte bara skulle det vara jobbigt att bära, utan du skulle kämpa för att få den att ställa in på en liten fågel som rör sig snabbt, och din tubkikare kommer att tjäna dig bättre. Men om du tittar på sjöfåglar ute på en sjö eller strandfåglar ute på ett lerfält i ett översvämmat fält, kommer en kikarsikte absolut till pass. Och det kan vara en gamechanger när det gäller att lära känna och identifiera de avlägsna fåglarna.

Jag skulle inte rekommendera att börja din fågelskådningsresa med ett kikarsikte. Börja med en tubkikare och bli bekväm med dem innan du överväger att göra en mycket större investering. Men om du har upptäckt att du verkligen har fågelskådningsfelet och vill ta dina fågelskådningskunskaper till nästa nivå, då är ett kikarsikte något du förmodligen kommer att behöva någon gång.

Men som med allt, det finns vissa för- och nackdelar. Låt oss bryta ner det.

Nackdelen

Omfattningar är dyra. Om du vill ha ett kvalitetskikare som ger dig skarp, tydlig bildkvalitet och bra förstoring, måste du vara beredd att betala för det. (Jag kommer fortfarande ihåg min första dekalchock när jag kollade upp priserna… oj. De blir fyrasiffriga väldigt snabbt.) Åtminstone, för att få vad man skulle betrakta som en grundläggande kvalitetsnivå på nybörjarnivå, måste du investera i minst tvåhundra dollar – och till den prisnivån måste du överväga om nivån på bildkvaliteten du ska få är värt det. Beroende på ditt intresse och ditt engagemang kanske du upptäcker att det är det bästa alternativet att spara ihop till en dyrare omfattning. Tumregel: Du ska köpa det absolut bästa du har råd med.

Stativ är också dyra, och du måste köpa ett utöver ditt omfång. Om du funderar på din budget, glöm inte att inkludera kostnaden för ett robust stativ. Ett stativ är inte platsen du vill skära några hörn heller. Ett bra stativ kan göra eller bryta din kikarsikteupplevelse – bokstavligen. Om den är för lätt eller inte tillräckligt robust kan den helt enkelt välta i blåsiga förhållanden och bryta din omfattning i processen. För att inte tala om skakningen från ett tunt stativ kommer att hindra dig från att få en tydlig bild.

Ett kikarsikte + ett stativ = en rejäl kombo som du måste släpa runt på. Förmodligen utöver din tubkikare. Och förutom din kamera, om du har en. Om du är växelmodig och inte nöjd med att dra runt ett kikarsikte, är det något som kan forma ditt beslut. I stort sett är de flesta situationer som involverar användning av ett kikarsikte lättåtkomliga platser där du sannolikt står stilla ändå, men det kan finnas tillfällen då du behöver bära den in och ut från en destination. Även om jag har älskat mitt utrymme för alla fåglar den låter mig se, blir jag irriterad på att behöva gå mer än en halv mil med den slängd över min axel.

På plussidan

Du kommer att se fler fåglar! Och åh, du kommer att se dem väldigt bra. Jag minns hur chockad jag blev när jag först använde ett kikarsikte för att titta på sjöfåglar ute på University Bay vid Lake Mendota i vintras. Jag hade tittat på dem med min kikare och övade på mina ID med vad jag kunde plocka ut baserat på profil och några avlägsna fältmärken. Men efter min första blick med en kikarsikte … blev jag imponerad. Dessa fåglar såg inte ut som de gjorde i min kikare – detaljnivån som jag kunde se gjorde att de såg helt annorlunda ut.

Att kunna se dessa detaljer gav mig en mycket starkare uppskattning av sjöfåglar. För att vara helt ärlig, när jag började fågelskåda, tyckte jag att sjöfåglar verkade lite … tråkiga. Jag kunde inte ha haft mer fel! Jag kunde bara inte se dem tillräckligt bra med min tubkikare för att verkligen uppskatta hur underbara de är och hur snygga deras beteenden kan vara. Ett kikarsikte kan hjälpa dig att uppskatta fåglarnas under och skönhet som du kanske sällan får se på nära håll.

När det gäller strandfåglar kan ett kikarsikte avslöja fåglar som du kanske inte ens inser att finns där. Det har varit sååå många gånger jag har skannat en lera med min kikare och trodde att jag inte såg något, medan en skanning med en tubkikare skulle avslöja ett gäng välkamouflerade pip som petade runt i leran.

Dina ID-kunskaper kommer att tiodubblas med ett omfång, helt enkelt för att du kommer att kunna se detaljer som din kikare inte kommer att kunna visa dig. Om du är en ny fågelskådare som verkligen vill förbättra dina identifieringsförmåga och bli mer bekant med fågelarterna i vårt område, kommer en tubkikare att hjälpa dig att uppnå det målet.

Några avvikande punkter att tänka på

Om vi ​​inte var mitt i en pandemi, skulle mina tankar om tubkikare vara lite annorlunda. Inför pandemin skulle jag ha föreslagit att du ska få öva dig lite med tubkikaren med hjälp av några andra fågelskådare. Men nu är det en dålig idé, eftersom kikarsikten är ytor med hög beröring och att dela dem är mycket riskabelt. De flesta fågelskådare skulle fortfarande gärna rekommendera dig ett märke, så det är fortfarande värt att fråga (på avstånd) för mer information om du ser någon med ett kikarsikte eller stativ du gillar.

Tänk på din nivå av engagemang för hobbyn. Är du en avslappnad fågelskådare och planerar att stanna så? Är du engagerad i hobbyn men har ingen brådska att fördjupa dig? Eller är du en nybörjare på rulle, redo att se nya fåglar och se dem nu? (Detta var jag.) Ditt svar på den här frågan kan hjälpa dig att ta reda på om du behöver spara pengar och hur snabbt du kanske vill planera din budget.

Att inte ha ett sikte betyder inte att du inte är en bra fågelskådare. Din utrustning är inte en statussymbol och inte heller speglar den dina färdigheter. Ingen dömer dig för vad du kanske har eller inte har. Om en omfattning inte finns i din budget nu är det bra. Det är ingen brådska. Det härliga med fågelskådning som hobby är att det kan vara livslångt. Du har en livstid av att njuta av fåglar framför dig, med många, många framtida möjligheter att potentiellt investera i ett räckvidd.

Om du planerar att köpa ett kikarsikte måste du välja mellan vinklat och rakt. Här har jag äntligen ett definitivt svar till dig! Välj vinklat. Du kommer att få en mycket gladare tittarupplevelse. När du tittar på räckviddsalternativ och detaljer, se också till att du siktar på något vatten- och dimsäkert, och helst med en bra garanti. Olyckor kommer att hända, trots dina bästa avsikter.