kock lagar mat

25 färdigheter varje kock borde känna till

Även toppkockar var en gång tvungna att lära sig grunderna i matlagning. Good Food ger dig de färdigheter du måste känna till som tar dig från nervös nybörjare till självsäker kock… Vi har sammanställt en lista med 25 nyckelfärdigheter som varje nybörjarkock bör känna till för att få förtroende i köket. Om du vill ha ännu fler tips borde du gå in på köksproffset.se.

1. Hur man hackar en lök

Hörnstenen i så många rätter, att lära sig hacka en lök effektivt kan påskynda middagsförberedelserna utan slut. Ta en stund och lär dig hur du skär som ett proffs med en video om hur du hackar en lök nedan. Vi har också diskuterat sätt att hålla tårarna borta; tydligen kommer du att hålla dina ögon torra om du suger på en tesked medan du hackar.

2. Hur man bemästrar grundläggande knivkunskaper

När du väl har bemästrat att hacka lök är det dags att bredda dina knivkunskaper och ta tag i skärning, klippning, finskivning och mer. En video med knivkunskaper visar hur man vässar och hanterar en kniv med självförtroende, medan en guide till knivens anatomi hjälper dig att få ut det mesta av ditt blad.

3. Hur man kokar ett ägg

Låter enkelt men en perfekt, rinnande äggula kan försvinna på ett ögonblick, så timing är nyckeln. Hur länge en kokning tar beror på hur fasta du vill att äggen ska vara, men det är alltid bäst att börja med dem i rumstemperatur för att undvika underkokning. För ett mjukkokt ägg, koka upp en kastrull med vatten, sänk försiktigt ner ägget i det med en sked och koka i tre till fem minuter. För hårdkokta ägg, börja i en kastrull med kallt vatten och låt koka upp, koka sedan i sju-10 minuter – ju längre du kokar, desto fastare blir ägget. Doppa ägget i kallt vatten så fort det är klart för att förhindra att det kokar för mycket. Läs en guide om hur man kokar ett ägg för mer hjälp med att fullända din äggtid.

4. Hur man lagar pasta

Om du har blivit avskräckt av pasta av tunga skolmiddagar som fastnat för varandra, är det dags att lära dig att laga den ordentligt. I Italien serveras pasta alltid “al-dente”, vilket ordagrant betyder “till tänderna” – kokad tills den mjuknat, men fortfarande fast till bettet. För att uppnå detta, fyll en kastrull med dubbelt vatten så att pastan täcker, tillsätt salt efter smak och låt det koka upp. Släpp pastan försiktigt i det kokande vattnet och koka i 10-12 minuter, se till att röra om inom de första två minuterna av tillagningen för att förhindra att den fastnar. Tänk på att olika pastaformer har olika tillagningstider och färsk äggpasta kommer att tillagas mycket snabbare än torkad. För att hjälpa dig att bestämma, varför inte läsa en guide till vilken pasta du ska köpa.

5. Hur man pocherar ett ägg

Två pocherade ägg på sockermajsfritter med sallad
Det finns inget behov av att köpa speciella kastruller för att få perfekt pocherade ägg – de är mycket enklare än du tror. Följ en videoguide för att pochera ett ägg med bara en kastrull med kokande vatten, en skvätt vitvinsvinäger och en hålslev.

6. Hur man smälter choklad

Att använda en “bain marie” för att smälta choklad kan låta fancy, men det är faktiskt väldigt enkelt och kommer att säkerställa att du inte förstör din favoritgodis genom att bränna eller dela den. En video visar hur du smälter choklad ordentligt.

7. Hur man gör en omelett

För en välsmakande lunch eller lätt middag kan du inte slå en omelett. Vispa äggen tills de är helt blandade, häll i en stekpanna och strö över fyllningarna. Enkel! För att göra det fluffigt, dra in ägget i mitten av pannan när det stelnar.

8. Hur man bakar en potatis

Den ödmjuka jackpotatisen behöver mycket lite för att förvandla den till en rejäl måltid, men några justeringar av din metod kan förvandla den från bara medelmåttig till enastående. Prova att gnugga utsidan med lite olja och salt för spuds som har knaprig hud och fluffigt vitt kött. Följ en guide om hur du gör den ultimata bakade potatisen för framgång varje gång och fördjupa dig vidare i en bakade potatissamling.

9. Hur man stoppar och steker en kyckling

Helstekt kyckling är en söndagsfavorit, men du kan lägga till ännu mer smak genom att fylla den. Kolla in en video om hur man stoppar en kyckling för stekning och använd en stektimer för att säkerställa perfekt, saftigt kött. Använd en temperaturtermometer eller kontrollera att juicerna blir klara, som visas i en video om hur man testar och sammanfogar en kyckling. För att få en smakrik och hälsosam stek, gnid in kycklingen med timjan, citronsaft och rapsolja och servera sedan med hackade grönsaker, som visas i en hälsosamma enpansstekt kycklingvideo.

10. Hur man gör sås

Riktig sås gjord i stekpannan smakar så mycket bättre än pulversås. Följ de idiotsäkra stegen i en video om hur man gör sås för att skapa silkeslen sås varje gång. För mer djupgående instruktioner, läs den här guiden om hur du gör den ultimata såsen.

11. Hur man gör lager

En bra fond kan lyfta dina soppor, grytor och risotto till nästa nivå. Bemästra den här tekniken med en video om hur man gör fond – perfekt för att använda överblivna ben efter en stekning.

12. Hur man lagar ris

En vardagsvara som förtjänar att förberedas ordentligt. Du behöver inte köpa en riskokare för att få fluffiga korn; absorptionsmetoden, som visas i en video om hur man lagar ris, använder helt enkelt en panna med lock med kokande vatten:

13. Hur man separerar ett ägg

Många recept kräver bara äggvita eller äggulor, så hur skiljer man ut dem? En av de enklaste metoderna är att knäcka ägget med den trubbiga sidan av en kniv, öppna skalet i två halvor och föra gulan flera gånger mellan halvorna, låt den vita falla ner i skålen under innan du häller äggulan i en separat kärl. Se en video om hur man gör maränger för att se denna teknik i aktion.

14. Hur man knådar degen

Bröd är en stapelvara, men om du aldrig har smakat ett färskt bröd när det är varmt från ugnen, går du miste om något. Blandning av mjöl med vatten och en försiktig pummel aktiverar gluten, som måste utvecklas genom knådning för att göra degen stretchig och elastisk. Förbered en plan, ren yta genom att strö över lite mjöl och ta din skål med jäst deg. Använd knytnävarna och “slå tillbaka” degen tills den bildar en mindre boll, och tippa sedan ut den på din knådningsyta. Använd hälen på ena handen, tryck degen nedåt och framåt, sträck och pressa den. Ge degen ett kvarts varv och vik den på mitten, upprepa sedan, knåda och vänd på ett rytmiskt sätt så länge som receptet anger. Se denna teknik i aktion i en video om hur man gör bröd och förbättrar dina brödfärdigheter.

15. Hur man krossar vitlök

Vitlök är viktigt för många recept, och en videoguide för hur man krossar vitlök med en kniv kommer inte bara att spara dig besväret med att köpa och rengöra en vitlökskross, utan kommer att ge dig en smidig pasta som helt enkelt försvinner i din maträtt utan klumpar.

16. Hur man förbereder chili

Färsk chili kan sätta en kick till din matlagning. Du kan variera värmen beroende på vilken typ av chili du använder och om du förbereder den med fröna eller inte. Ta reda på hur du förbereder chili – se bara till att tvätta händerna efteråt!

17. Hur man bryner kött

För att kött ska förbli saftigt och saftigt när det tillagas i en gryta måste det förslutas först. Brynning av kött är en enkel teknik att kort steka i pannan tills utsidan är brynt för att ge en rikare smak och hålla köttet mört innan det tillagas vidare. Prova det i denna nöt- och swedish gryta.

18. Hur man lagar den perfekta biffen

Pannstekning är ett av de enklaste sätten att se till att din biff tillagas till perfektion. Tillagningstiden beror på hur välstekt du gillar ditt kött, hur tjockt snittet är och vilken typ av biff det är. Följ en perfekt biffguide för att servera en biff som tillagas enligt din smak, eller titta på den här videon:

19. Hur man gör en salladsdressing

En vinägrett är en enkel fransk salladsdressing gjord på olja och vinäger i grundförhållandet tre delar olja till en del vinäger. Kolla in en video för att se hur man gör en klassisk fransk dressing, eller anpassa den med citronsaft, färska örter, senap eller pressad vitlök, som i denna supermatsallad med citrusdressing.

20. Hur man håller sig säker i köket

Hygien och korrekt hantering av ingredienser som rå kyckling är avgörande för att förhindra att din måltid (och månad) förstörs av matförgiftning. För det första, tvätta alltid händerna innan du lagar mat eller äter och efter att du rört vid rått kött. Använd separata skärbrädor för rått kött och grönsaker, och se till att rengöra alla redskap noggrant efter användning. När du förvarar kött i kylen, använd alltid en ren, försluten behållare och placera den på den nedre hyllan för att undvika att det droppar på annan mat.

21. Hur man gör en smet

Tekniken varierar beroende på vad du gör, men du måste alltid vispa smeten ordentligt för att kombinera mjöl, mjölk eller vatten så att det inte blir några klumpar. Få en jämn finish med videoguider för att göra tunna crepepannkakor, fluffiga amerikanska pannkakor, klassiska Yorkshire-puddingar och hemlagad misshandlad fisk.

22. Hur man gnuggar mjöl och smör

Vissa tycker att det är den mest tillfredsställande delen av en bakning, andra hatar denna tidskrävande uppgift. Men om du bakar mördeg, scones eller en smulpaj, måste du använda en teknik som kallas att gnugga in. Det innebär att du tar mjöl och fett och gnuggar det mellan fingertopparna tills det ser ut som ströbröd.

23. Så här fodrar du en kakform

Bli inte frestad att avstå från detta avgörande bakningssteg. Mjukat smör och bakplåtspapper är allt du behöver för att stoppa din kaka att fastna, och med lite kunskap kan du framgångsrikt fodra vilken form som helst. Omsätt dessa färdigheter genom att göra en stor, fruktig julkaka.

24. Hur man gör en tomatsås

Färskt är bäst och det finns ingen anledning att köpa tomatpassata när det är så enkelt att göra. Ett enkelt passata-recept räcker en vecka i kylen, eller upp till tre månader i frysen, redo att läggas till soppor och grytor, eller användas som en sås till kött, fisk eller pasta.

25. Hur man förbereder en avokado

Ett läckert tillskott till sallader eller guacamole, avokado har en stor sten i mitten som måste tas bort och mjukt kött, som kan vara svårt att hålla intakt när du öppnar den. Upptäck hur du förbereder en avokado på ett enkelt sätt, plus tips för att förhindra att den blir brun innan servering.