Bygga ett eget hus

10 saker jag önskar att jag hade vetat innan jag byggde ett hus

Det som började som en lat lördagseftermiddag med att titta på modellhus förvandlades snart till ett fullskaligt engagemang för att bygga ett hus. Det var så min man och jag gick från ett par snygga hus till att bygga ett hem under loppet av ett år. Nu är det en rolig anekdot vi tar upp när vi pratar med vänner och familj. Men under processen var det en annan historia.

När vi började bygga vårt nya hem var vi naiva och hade all energi i världen, men det räddade oss inte från några av fallgroparna med att bygga ett hem. Skulle jag ändra upplevelsen? Självklart inte. Skulle jag ändra antalet linneskåp i mitt hem? Absolut. Efter ett decennium av att bo i vårt specialbyggda hem finns det definitivt några saker jag önskar att jag hade känt till när vi byggde. Jag önskar även att jag hade vetat om hantverksproffset.se som kan hjälpa till väldigt mycket.

Här är 10 saker du kan lära dig av min erfarenhet i hopp om att ditt bygge går lite smidigare.

1. Ditt schema är en riktlinje.

Vårt bygge sträckte sig över ett år. Ursprungligen gav vår optimistiska entreprenör oss dock en snävare tidslinje, och vi hoppades vara klara inom nio månader. Naturligtvis, vad jag trodde var ett hårt och snabbt schema var verkligen en lös riktlinje. Dåligt väder, byggnadsproblem och schemaläggning av entreprenörer innebar att tidslinjen var utom vår kontroll. Jag önskar att jag hade förstått att schemat definitivt var föremål för alla händelser i boken. När det kommer till vad du ska veta när du bygger ett hus, är förståelsen för att ditt idealiska schema kanske inte fungerar högst på listan.

2. Designa för din framtid.

Vid 21 och 25 var min man och jag allt annat än rutinerade. Det visade sig definitivt när vi designade vårt hem; vi kunde knappt ens föreställa oss hur livet med barn skulle se ut. Men visst hade vi tre barn under loppet av 10 år, och saker som fungerade för oss som ett barnfritt par är inte idealiska nu. Vi designade vårt hem med “just nu” i åtanke, men det hade varit bättre om vi hade haft ett 5- eller 10-årsperspektiv.

3. Avsluta innan du flyttar in.

Det här kan tyckas vara ett självklart råd, men när du närmar dig slutet av ett långt bygge är du precis redo att flytta in. Planer du var tvungna att avsluta källaren eller anlägga din bakgård verkar mindre viktiga om de håller i sig ditt inflyttningsdatum. Men jag önskar att vi hade gjort klart allt innan vi flyttade in, eftersom de sista föremålen bokstavligen tog år att slutföra efteråt. Om du redan har entreprenörer där är det mycket lättare att avsluta projekt nu än att betala dem för att komma tillbaka senare. Håll beslutet och få alla dessa små jobb gjorda innan din första natt i hemmet.

4. Planera för förvaring.

Ingen blir så exalterad över att planera sina förvaringsutrymmen. Det mesta av uppmärksamheten går till masterbadets ytbehandlingar och plocka ut skåpdetaljer. Men jag skulle slå vad om att om du frågade husägare skulle de flesta säga att de hellre skulle ha mer förvaringsutrymme än, säg, ett djupare badkar. Jag önskar att jag hade vetat att förvaring är en utmärkt fastighet i ett hem. Att planera för lagring är inte den mest spännande delen av processen, men det har ett stort inflytande på din livsstil och organisation senare. Ha det i förgrunden när du designar och bygger ett hem.

5. Forskningsentreprenörer.

Vi anlitade en takentreprenör och lämnade över en stor deposition innan han någonsin satt sin fot på vår fastighet. Nybörjarmisstag. Han kom iväg med pengarna och vi såg eller hörde aldrig från honom igen. När vi ser tillbaka hade vi inte gjort våra läxor och undersökt alla våra entreprenörer ordentligt. I vissa fall hade vi tur, men vi borde definitivt ha bett om remisser och recensioner innan vi gjorde affärer med våra entreprenörer. Det skulle ha sparat oss tid och pengar i längden.

6. Kapital är kung.

Min man älskar att berätta för hemmagäster om att jag fogar vårt kakel när jag var gravid i nio månaden med vårt första barn. På den tiden tyckte jag att det var grymt och ovanligt straff, men nu är jag glad för det kapital vi lagt in i hemmet. Det var inte bara en pengasparande taktik; kapital hjälpte också till att förflytta processen snabbare. Istället för att vänta på att entreprenörer skulle passa in oss i schemat kunde vi smutsa ner händerna och sköta en del av arbetet själva. Lämna definitivt några grejer till experterna (inga självrengöring, tack), men var inte rädd för att ställa upp och hjälpa till där du kan.

7. Investera i fixturer.

Det var svårt att veta var man skulle fördela pengar när man skulle bygga ett nytt hem. Det fanns massor av trendiga föremål som jag hellre hade spenderat pengar på – dekorativa kuddar, någon? – men i slutändan var det bättre att investera i inventarier. Det är de delar av ditt hem som sitter kvar, även när du ändrar din inredning. Genom att investera i armaturer av högre kvalitet har vi kunnat byta ut ytskikt och färger för att fräscha upp huset utan att behöva göra stora förändringar – eller reparationer.

8. Gå neutralt.

Om du frågar mig eller min man vad vår största designångra för huset är, skulle vi förmodligen båda säga “Den mörkgröna.” Se, vi använde tvåfärgad färg i hela huset, med en mörk, mossig grön på botten och en neutral beige på toppen. Det beige har slitits vackert, men vi har redan målat över det gröna. Det var bra i några år, men när det var dags att renovera var det en enorm utmaning. Jag önskar att vi hade valt mer neutrala färger och ändrat accenter, snarare än att använda en specifik färg i hela hemmet. Jag kan inte ens berätta hur mycket vi har spenderat på primer, än mindre färg, för att täcka våra misstag.

9. Du spenderar dina egna pengar.

Vi hade turen att få ett bygglån, vilket innebar att de stora grejerna var täckta. Men vi tog inte hänsyn till de saker vi skulle betala för ur egen ficka på vägen. Visst, vi kunde lämna in dragningar till banken för att betala för grunden eller gipsväggen, men resor till järnaffären för skruvar eller sandpapper på vår dime blev verkligen till. När man ser tillbaka så hade en beredskapsfond för byggkostnader sparat mycket stress.

10. Det är stressigt men givande.

Allt du har hört om hur byggande påverkar relationer är sant. Vi skämtar ofta om att om ni kan bygga ett hem tillsammans så finns det inte mycket som kan skaka ert äktenskap. Istället för att bara välja ett befintligt hem är byggandet en oändlig dragkamp mellan önskemål, behov och kompromisser. Det är lätt att låta stressen komma till dig, särskilt när du diskuterar fördelarna med armaturer eller golvlayouter. Men om du har huvudmålet i sikte – ett hem där du kan leva, växa och älska – är det lättare att se vad som verkligen är viktigt.

Välj dina tre bästa byggdealbreakers och förvänta dig att göra kompromisser om de andra valen. Jag och min man pratar ofta om att bygga igen. Å ena sidan har vi lärt oss så mycket att nästa gång inte skulle vara lika stressande. Å andra sidan finns det något med att bo i ett hus som du har skapat från en bit papper till en struktur full av liv och minnen. Att bygga ditt eget hem är inte för svaga hjärtan, men för dem som är modiga nog att ta sig an uppgiften är belöningarna omätliga.

Poängen

Att bygga ett hus kan verka som en mödosam uppgift, och det är det. Men genom att planera för det långsiktiga och lägga in lite kapital kan det vara det bästa du gör för din familj. Planering, planering, planering är nyckeln (med utrymme för viss nödvändig flexibilitet). Och glöm inte att ge dig själv gott om förvaring. Lita på mig.